I forbindelse med etablering af de nye regnvandsbede, er der nu 10 gode råd fra HOFOR til, hvordan vi opfører os i forhold til vores nye ’naboer’:
1. Ingen vand eller affaldsvand i regnvandsbedet.
Ristene i regnbedet – også risten i den modsatte vejside – er forbundet til faskinerne. Hvis olierester, malerrester, mørtelrester mv. hældes i ristene, kan de ende i faskinen og dermed nedsives til undergrunden.
2. Undlad brug af kemikalier på vej og fortov
Filterjorden er sammensat med henblik på at rense vejvandet, og er derfor ikke beregnet til at rense for ukrudtsmidler, opløsningsmidler og sæbevand fra fx bilvask. Der kan derfor ende uønskede stoffer i faskinerne, og planterne kan tage skade.
3. Pas på bedene ved byggeprojekter/renovering
Hvis bedenes indløb eller jernrende blokeres af byggeaffald eller byggematerialer, kan regnbedet ikke aflede regnvandet korrekt.
4. Påkør ikke regnbedene
Hvis bedene påkøres, kan steler og kantsten knække og påvirke trafiksikkerheden, og de underliggende faskiner kan tage skade.
5. Tænk over placering af materialer
Sand, grus og jord der placeres foran regnbedets indløb kan blive skyllet ned i sandfangsbrønde og tilstoppe ledninger og faskiner og forringe regnbedets funktion.
6. Læg ikke haveaffald i bedet
Hækafklip, grenaffald, græsafklip mv. kan blokere jernrenden, så vandet ikke fordeles ligeligt til planterne i bedet. Desuden består haveaffald af organisk materiale, der vil forskyde balancen i filterjordens sammensætning, hvis det tilføres bedet.
7. Orientér håndværkere om regnbedene
Husk at gøre håndværkere opmærksomme på alle de ovenstående punkter. Ved byggeprojekter må toiletvogne ikke kobles på regnbedet, da spildevand ender i faskinen og nedsives til undergrunden. Husk at dette også gælder ristene på den modsattevejside af regnbedet.
8. Orientér foreningen ved skader
HOFOR vil meget gerne have information om skader på bedene, da vi ikke kommer til at have vores daglige gang i jeres forening. Orientér derfor bestyrelsen på admin@soeholm.info
9. Nej tak til nye planter i bedet
Selvom det er en pæn tanke, så må der ikke plantes nye planter i regnbedene. Planterne er nøje udvalgt efter både væksthøjde (trafikhensyn), udbredelse (så aggressive arter ikke overtager) og rodsystemer (så der sker effektiv filtrering af regnvandet samt at faskinen ikke ødelægges).
10. Nyd planterne sæsonerne igennem
Regnbedets planter er nøje udvalgt med henblik på farvesammensætning, blomstringstidspunkt og biodiversitet. De tidligste løgplanter i foråret tiltrækker de første bier, mens et væld af sommerfugle, bier og insekter besøger bedene under sommermånedernes farverige blomstring. I efteråret og om vinteren står de afblomstrede stauder tilbage med frøstande til stor glæde og gavn for fugle og insekter.